La baza acestei minunate bauturi sta o cultura simbiotica de bacterii si drojdii, printre care Acetobacter( o sora a bacteriei otetului) si mai multe tipuri de drojdi Saccharomyces cerevisiae, Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, si Zygosaccharomyces bailii.
Intre aceste drojdi se afla si unele care in urma fermentarii elibereaza alcool, dar datorita prezentei bacteriei Gluconacetobacter xylinus care fermenteaza alcoolul transformandu-l in acid acetic si astfel creste aciditatea bauturii eliminand astfel alcoolul din ea complet. Aceasta bacterie este responsabila si de mare parte din structura fizica a Kombucha-ei, prin producerea de celulosa microbiala. Bacteriile si drojdiile din simbioza numita Kombucha produc totodata si molecule antimicrobiale defensive.
Pentru ca este o supa cu o aciditate foarte ridicata bautura obtinuta este complet ferita de infestarile cu alte tipuri de microorganisme sau agenti patogeni exteriori , fiind un mediu mult prea aspru pentru dezvoltarea lor.
Denumirea de Kombucha a fost inregistrata asa dupa cum spune Wikipedia prin 1995, si e cumva preluata de americani de la japonezi unde sub aceeasi denumire sta un tip de ceai fermentat dar cu o anumita alga.
Ceea ce insa americanii numesc Kombucha , la japonezi poarta numele de kōcha kinoko si se traduce ca ciuperca ceaiului negru, chinezi o numesc hóngchájùn sau ciuperca ceaiului rosu.
Inainte ca americanii sa faca valva in jurul bauturii si sa o mediatizeze peste tot in stilul lor caracteristic, ea afost mentionata in 1965 intr-un studiu de micologie numit "Ciuperca Ceaiului" si gasim aici mai multe denumiri ale sale in diferite tari, wunderpilz la nemti, hongo,cajinij, fungus Japonicus, sau teekawass. Poarta si sinonimele de Champagne of life, Manchurian fungus, Ciuperca Manciuriana, Kwassan, Spumonti, Tschambucco.
Ca si origine provine de la minunatul popor chinez, mai precis din nordul Chinei si apare in mentiuni scrise ca fiind utilizata in perioada dinastiei Qin Dynasty (221-206 IH), si "o bautura cu proprietati magice si vindecatoare".
Acum daca v-ati facut o idee cam de unde vine si ce contine aceasta bautura haideti sa vedem cum se obtine ea efectiv :).
Aveti nevoie de Kombucha in sine care arata asa :
Aceste straturi frumoase se obtin dupa multe si nenumarate fermentari ale ceaiului, de un borcan de sticla in jur de 3-5 litri la inceput pana se face suficient de mare aceasta "societate de fiinte" si dupa puteti sa cresteti volumul vasului.
O cratita cu apa pe masura borcanului pe care o puneti la fiert si in care faceti ceaiul.
Acum ce fel de ceai puteti folosi?....hmmmm pai nu ii prea prieste in ceaiurile care au uleiuri volatile foarte puternice, drept pentru care va recomand sa nu folositi ceaiurile care au amestecuri de mirodenii( ex: anason, cuisoare, chimen, cardamom) dar puteti folosi ceaiurile negre, verzi, in amestecuri cu fructe uscate, ceaiul rosu, ceaiurile de fructe merg, ceaiurile de plante, eu am folosit si ceaiul de soc si iese superba la gust, ceaiul de musetel, nu va feriti sa experimentati.
Este adevarat ca nu toate ceaiurile ii priesc si asta o sa vedeti dupa felul in care creste si se dezvolta , cel mai bine a fermentat si s-a dezvoltat in cel negru si cel verde dar nu sunt singurele.
Dupa ce ati fiert ceaiul si acesta s-a racit adaugati zahar brun din trestie( eu asta il folosesc) in proportie de 80-100 g per litru depinde cat vreti sa fie de dulce bautura, puneti zahar gustati si daca e suficient va opriti. Oricum dupa ce o faceti prima o sa stiti cat sa mai puneti sau sa mai scoateti din cantitate.Luati ciupercuta :
Cam la 2-3 zile trebuie verificat, daca temperatura in camera e mai in jur de 22-24 de grade fermenteaza cam in 4 zile, recomandarile gen 7 zile pentru mine s-au dovedit experimental a fi foarte nepotrivite m devenit atat de acida incat nu se putea bea. Atentie nu folositi ustensile de metal si nici recipiente de metal pentru a pastra ciupercuta nu se simte deloc bine in ele si pe langa asta mai este si un alt motiv, avand un mediu atat de acid preia din pereti vasului diversi derivati si ai metalelor si devine chiar toxica bautura, asa ca grija foarte mare in ce fel de recipient o tineti. Folositi sticla e sigura, si plastiucul e o solutie dar nu cea mai indicata.
Acum daca am vorbit si despre proces trebuie sa va mentionez si ce contine aceasta bautura....
- Acetic acid, care este antibacterian si dezinfectatn
- Butiric acid
- B-vitamins[10]
- Etanol
- Gluconic acid
- Lactic acid
- Malic acid
- Oxalic acid
- Usnic acid
...sunt compusi descoperiti la analiza chimica a bauturi, dintre acesti compusi acidul gluconic joaca un rol in stimularea functiilor hepatice si detoxifierea ficatului, el se gaseste de altfel si in fructele si legumele proaspete. Un studiu efectiv pentru a vedea influenta acestei bauturi in ceea ce priveste presupusele efecte benefice sanatatii nu este facut, exista multe efecte care se vehiculeaza in jurul acestei bauturi...eu o consum cu drag de ceva vreme si pot sa spun doar ca bauta in cantitate foarte mare ( 3-4 litri zilnic ) nu este foarte indicat, am incercat asta si nu m-am simtit grozav, dar nu e greu de inteles de ce ph-ul acestei bauturi este intre 2- 4 cea ce inseamna foarte acid iar un aport de aciditate atat de mare pe o perioada mai lunga de timp poate deveni daunator, tinand cont de faptul ca ph-ul nostru e intr-o zina neutra de 7 si un pic.
Printre alte efecte benefice , m-am simtit usor energizat si mi-a stimulat digestia si apetitul, plus este un inlocuitor excelent pentru bauturile acidulate care una peste alta mai si hraneste, reninoieste in mod clar flora tractului digestiv si il curata.
Daca vreti kombucha nu ezitati sa ma sunati, fie pentru un puiut fie pentru bautura in sine o am , o produc, o consum. ;)
Pofta sa va fie slujbasul nevoii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu