joi, 31 ianuarie 2013

Zile de sambata...delicii vegane la sfarsit de saptamana

E ceva vreme de cand n-am mai scris, din motive de facturi diverse si tot asa e ceva vreme de cand nu v-am mai invitat la Omra sambata...retetele de sambata au tot mers chiar daca n-am strigat pe targ in gura mare chiar saptamana de saptamana.

Iata insa ca va invit  sambata sa luati pranzul alturi de noi...si la pranz va astept cu doua preparate calde si proaspete menite sa va puna intreaga fiinta la cale, astfel ca sa va puteti bucura de sfarsitul de saptamana.

Inainte insa de asta, dati-mi voie sa va scriu niste versuri...printre condimente, cutite si alte trebi bucataresti...joia mai trec pe la cenaclu de poezie...un eveniment organizat de Maximiliano Nugnes la Casa Rudolf Steiner Bucuresti....

Echitatie

Scormoneste cu copita
Fornaie pe nari vapai
Freamata zvarlindu-si coama
Cand de fraie strans il tii.

Si asteapta colcaind
Zvagnet ascutit in coaste,
Sa porneasca-nlantuirea 
De flacari si de napasta

Calaretul poarta-n sine
Ascuns arzatorul jar
De-aici firele isi tese
In capastru si in sa.

Taina

Ma-nvesmanteaz-o haina
Bland si tandru invelindu-mi 
trupul.
E sora de-o fiinta cu
norul si cu marea
cu roua si sudoarea.
Firele-i sunt din lina 
curgere nascute
si poarta viata nevazute
In taina curgerii s-ascunde
izvorul izvorului din munte.

...sunt versuri scrise azi...pentru ca hrana omului intreg e de mai multe naturi, eu ma hranesc si asa....
dar  sa nu uitam, dupa versuri sau langa versuri merg, mancarurile care te imbie sa canti, sa scrii, sa visezi...


Supa de mazare verde cu migdale prajite, praz si ulei iute

O supa usoara si delicioasa poate sa fie un pranz usor sau un sfarsit de pranz....caci desi suntem invatati noi sa mancam supele la inceput, ayurvedic vorbind nu e chiar potrivita ;). 

...iar pentru a fi pranzul complet....


Ciuperci mediteraneene in sos cremos cu ierburi provonce si garnisite cu pastai verzi si porumb

Va astept sambata ...pe la Omra.

joi, 3 ianuarie 2013

Quinoa, o printesa maya...

Frumusetea altor culturi este faptul ca traind pe alte meleaguri si avand alt fel de a fi, acesti oameni vad altfel, simt altfel, traiesc altfel, drept pentru care si manca altfel....sa-i descoperi inseamna sa te extinzi si sa te deschizi catre nou si totodata sa te imbogatesti din unirea cu sufletul altor culturi si popoare...astfel de "casatorii" spirituale aduc in viata ta o intreaga bogatie de noi posibilitati...e nevoie doar sa spui DA.




Mayasi au lasat in urma lor mai multe mosteniri, deloc sumbre si foarte putin apocaliptice...o astfel de mostenire este aceasta pseudo-cereala, caci nu este o cereala propriu zisa ...
Prima data m-am intalnit cu ea intr-un loc a carui vraja si mister deja se cufunda in negura vremii incet incet,
Casa Adevarului....candva....

N-a fost gatita in cel mai grozav mod insa era ceva ce merita atentie, prin exotism, aspect, textura...si mai apoi gust....similar orezului n-are in sine un gust extrem de deosebit, dar contrar orezului are o interesanta nuanta de nuca foarte fin ascunsa care poate fi foarte bine scoasa in evidenta daca e gatita cum trebuie.




Asemeni orezului nu este indicat sa o fierbeti prea mult, se transforma intr-o masa fara sens...Altfel este usoara, aerisita daca e fiarta si spalata cum trebuie, extrem de hranitoare si foarte usor digerabila. Plina de aminoacizi, fosfor, magneziu, fier, complexul vitaminelor B, carbohidrati, grasimi nesaturate si fibre cu un total de 368 kcal/100 g.

Cine este aceasta "printesa maya"?....
Quinoa...considerata de mayasi mama tuturor cerealelor, o planta cu o capacitate foarte mare de adaptare, fiind intalnita chiar si la 4000 m altitudine si crescand fara probleme intr-un climat a carui temperaturi variaza de la -10 la 40 grade C.




Din punct de vedere botanic quinoa apartine familiei Chenopodiaceae la fel ca spanacul sau sfecla, chiar daca in general este asimilata cerealelor, datorita compozitiei si a utilizarilor similare. Planta poate atinge o inaltime de 2 m  si are semintele in varf grupate sub forma unor ciorchini conici. Ciclul vegetativ al plantei este de 150 pana la 200 zile. In mod usual se cultiva in octombrie pentru a putea fi recoltata in mai. Exista numeroase varietati de quinoa, insa cea mai apreciata dintre toate este Quinoa Real (quinoa regala) care are bobul mare si o incarcatura nutritionala sporita. 

Este util de stiut ca dupa recoltare trece printr-un proces de prelucrare pentru indepartarea unui strat de pe boabele de quinoa care contine saponine, un compus natural al detergentilor care nu este deloc placut la gust pe de o parte iar pe de alta este usor toxic pentru organism( mai ales in consum excesiv).



Eu am incercat-o in tot felul de retete si combinati, pe blog gasiti o fantezie cu printesa si o salata calda, deocamdata.



Este dispnoibila in mai multe variante, alba, rosie, neagra, la noi in tara locul unde o puteti gasi sunt magazinele naturiste, sau online.

miercuri, 2 ianuarie 2013

Bucataria Cruda - Ateliere Practice




20 ian - 27 ian - 3 feb - 10 feb

Dupa ce in noiembrie am inceput acest proiect si am bucatarit impreuna timp de 4 saptamani in fiecare duminica iata ca vin acum cu o noua invitatie catre voi  sa gatim impreuna…altfel decat sunteti obisnuiti si sa patrundem in tainele bucatariei crude. Alaturi de Restaurantul Omra Elias un loc cald si altfel, care ne gazduieste si prilejuieste acest curs, unde eu Alexandru Bugnariu sau Bucatarul Vegetarian va invit intr-un fel la mine acasa, caci Omra a devenit incet incet o casa a mea unde cu drag va astept.

In aceasta serie de intalniri , vom experimenta cu manutele proprii ce inseamna bucataria altfel decat o stim noi in mod obisnuit. 

Este un proiect care se va desfasura pe o perioada de 4 saptamani la sfarsit de saptamana mai exact duminica.

Vom incepe la 16:00 si vom incheia la 21:30 cu o mica pauza dupa primele 2 ore daca va fi cazul.

Structura acestor intalniri este urmatoarea


1.Omul si hrana ( intalnire interactiva si introductiva in aspectele legate de constitutia omului si hrana)

Cele 7 Gusturi
Temperamentele si hrana
Diferenta dintre pofta si nevoie
Igiena hranirii( aspecte legate de importanta felului cum sunt consumate alimentele)
Compatibilitati intre alimente
Ghidul amestecului alimentelor
Suport scris

In acesta intalnire, vom patrunde in notiuni de baza in Ayurveda ,Hrana isihasta si elemente de natura psihologica a omului pentru a putea fundamenta o baza de la care mai apoi sa putem construi un mod de hrana potrivit fiecaruia dintre noi.




2. Introducere in bucataria cruda
Alimentele si sursa lor
Hidratarea
Germinarea
Vlastarirea
Deshidratarea
Bauturi
Gustari
Paine si crackersi
Retete
Vom discuta si despre cele necesare pentru a putea sa gatesti crud acasa in materie de ustensile.




3. Un pranz Crud
Cum compunem un pranz
Cum il pregatim
Cum il servim
Retete

Vom pregati impreuna supe, creme si pateuri crude, sushi, paste si alte minunatii de gen.




4.Cofetaria Cruda
Dulciuri
Prajituri( cum pregatim prajituri crude)
Torturi crude ( cum pregatim un tort crud)
Retete

Pentru inscrieri, rezervari si informatii sunati la 0757 353242  Alexandru Bugnariu, pe adresa de bucatarulvegetarian@gmail.com sau la restaurant Omra Elias.
Numarul de participanti este de minim 8 maxim 15 persoane pe modul,(4 intalniri).

Costurile de participare sunt 300 lei/persoana, includ suport scris, necesarul de ingrediente pentru toate preparatele care se vor lucra si care vor fi degustate, mancate si chiar luate acasa dupa caz.Taxa pentru curs se va achita integral la prima intalnire pentru a putea avea fondurile necesare achizitionarii ingredientelor in vederea prepararii.
Este necesar sa aveti un cutit de bucatarie personal ideal din material ceramic, un suflet si o minte deschisa si bucurie.
Va asteptam cu drag.