joi, 25 aprilie 2013

Drumul Painii - Dospirea

Iata ca timpul de dospire al unor procese interioare nedezvaluite s-a incheiat si framantarea ultima inaintea coacerii poate sa inceapa(si chiar daca mai ermetic v-am dezvaluit deja un plan)....asa se intampla si in cazul painii evident ea are nevoie de un timp de dospire...dar inainte sa ajungem sa vorbim despre dospire ca si proces si despre importanta sa si a timpului sau, este util sa ne uitam peste obisnuinta acestui popor al nostru de a manca paine...desi la drept vorbind nu este un aliment tocmai alcalin, deoarece stimuleaza destul de tare fermentatia si mai ales cresterea nivelului de aciditate in tractul digestiv si astfel in intreg organismul.
Acest efect il are in special painea dospita, lucrurile se schimba complet daca vorbim despre painea deshidrata si realizata fara foc.



Este adevarat ca obiceiul de a manca paine vine si este dus inainte din niste nevoi care au fost la un anumit moment de asa natura incat au fortat spre o astfel de obisnuinta, insa intreb: Mai este oare cazul? se mai impune o astfel de necesitate de a suplini nevoia de alimente prin aport de paine mai mare datorita insuficientei prezente a celorlalte ?...cred ca nu mai este cazul pentru majoritatea dintre noi....dar iata ca obisnuintele vechi lucreaza si lucreaza si lucreaza...pentru schimbare este necesar un efort interior sustinut de o intelegere atat a motivului obisnuintei cat si o intelegere si o ascultare reala a nevoii organismului.

Este un fapt inca de luat in imaginea ce incepe sa se creeze, respectiv daca astazi mai cunoastem gustul painii adevarate...

Stiti eu am avut parte de niste experiente aparte in copilarie, am stat langa bunica mea cand a dospit, framantat si copt painea si pe langa faptul ca imi este tot procesul foarte limpede in interior prezent, intreaga serie de mirosuri texturi si gusturi pe care le ia aluatul de-a lungul "drumului painii" ma fac azi sa fiu capabil sa spun nu painii care este pregatita prost si care nu are calitativ nici un fel de proprietati.


Asta din perspectiva strict fizica a procesului, insa daca aduc in discutie cum de altfel este si necesar , as spune intai de toate ca acest lucru este cel mai important si anume faptul ca intr-un mod sufletesc bazat pe simtitirea unor realitati ceva mai inalte si prin urmarea acestor impulsuri in simtire, ea bunica mea stia ca nu se poate apropia de paine oricum. Drept pentru care inainte de asta se "curata si se imbraca" sufleteste asfel ca painea sa fie incarcata cu ce era mai inalt in ea.

Stiu ca pentru noi azi aceste lucruri par niste povesti sau niste traditii lipsite de sens, dar nu pentru ca ar fi asa ci pentru ca legatura aceasta sufleteasca cu fortele din intreaga natura este atat de diluata si de manjita incat nu ne mai este accesibil acest nivel de constienta sufleteasca in simtire decat daca o cultivam.( o cale de a o cultiva este arta, alta este meditatia).


Dospirea este un proces de fermentare de fapt, proces in care este consumat amidonul din faina si sunt eliberate o serie de substante si CO2, este realizat datorita prezentei in drojdie a unor microorganizme( bacterii) care consuma acest amidon sau zaharul, asfel realizandu-se cresterea, rezultatul fiind o degajare de dioxid de carbon si productei de alcool sau alte substante in cazul painii.
Coacerea painii incepe de fapt odata cu punerea drojdiei in amestecul de aluat!

Pentru dospirea sunt trei factori extrem de importanti pentru a putea sa obtii calitativ o paine adevarata: Tipul de ferment folosit, Timpul de dospire, Temperatura pe parcursul procesului.


Acesti trei T fac o enroma diferenta in gust, textura, densitate si calitate.

Acum pentru tipul de ferment va recomad maia, obtinuta acasa din sursa proprie sau daca este cumparata sa fie curata fara nici un fel de aditivi in ea, este foarte important.Voi reveni cu o retetea pentru maia.


Timpul poate sa fie variabil in functie de nevoile voastre, paine dospita 3 ore are calitati eterice mai slabe decat cea care a beneficiat de 7 ore de dospire iar cea care are 24 de ore are deja inglobate in structurile sale fizice si elementele astrale, rezistand si mai mult in timp si fiind o paine completa.
Influentele planetare in decursul celor minim 7 si pana la 24 de ore ajung sa plasmuiasca painea subtil pana in partea sa fizica de structura.

Temperatura joaca un rol foarte important, daca doriti o dospire rapida aceasta se poate realiza daca temperatura este ridicata 30 - 45 grade ca sursa de caldura, daca in schimb urmariti si alte aspecte cum sunt cele mentionate mai sus, respectiv sa aveti in paine si forte de natura eterica active prin influentele planetare cat si cele astrale , va trebui sa luati in calcul o temperatura mult mai constanta si mai controlata care sa nu depaseasca 35 de grade si nici sa nu fie sub 24 .

Pentru a putea intelege ceea ce vreau sa spun legat de calitatile pe care le dobandeste o paine pregatita asa va provoc sa incercati sa gasiti o paine de casa facuta la tara de catre o babuta batrana si una din magazin, faceti singuri comparatia si veti intelege de ce este asta important.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu