joi, 3 ianuarie 2013

Quinoa, o printesa maya...

Frumusetea altor culturi este faptul ca traind pe alte meleaguri si avand alt fel de a fi, acesti oameni vad altfel, simt altfel, traiesc altfel, drept pentru care si manca altfel....sa-i descoperi inseamna sa te extinzi si sa te deschizi catre nou si totodata sa te imbogatesti din unirea cu sufletul altor culturi si popoare...astfel de "casatorii" spirituale aduc in viata ta o intreaga bogatie de noi posibilitati...e nevoie doar sa spui DA.




Mayasi au lasat in urma lor mai multe mosteniri, deloc sumbre si foarte putin apocaliptice...o astfel de mostenire este aceasta pseudo-cereala, caci nu este o cereala propriu zisa ...
Prima data m-am intalnit cu ea intr-un loc a carui vraja si mister deja se cufunda in negura vremii incet incet,
Casa Adevarului....candva....

N-a fost gatita in cel mai grozav mod insa era ceva ce merita atentie, prin exotism, aspect, textura...si mai apoi gust....similar orezului n-are in sine un gust extrem de deosebit, dar contrar orezului are o interesanta nuanta de nuca foarte fin ascunsa care poate fi foarte bine scoasa in evidenta daca e gatita cum trebuie.




Asemeni orezului nu este indicat sa o fierbeti prea mult, se transforma intr-o masa fara sens...Altfel este usoara, aerisita daca e fiarta si spalata cum trebuie, extrem de hranitoare si foarte usor digerabila. Plina de aminoacizi, fosfor, magneziu, fier, complexul vitaminelor B, carbohidrati, grasimi nesaturate si fibre cu un total de 368 kcal/100 g.

Cine este aceasta "printesa maya"?....
Quinoa...considerata de mayasi mama tuturor cerealelor, o planta cu o capacitate foarte mare de adaptare, fiind intalnita chiar si la 4000 m altitudine si crescand fara probleme intr-un climat a carui temperaturi variaza de la -10 la 40 grade C.




Din punct de vedere botanic quinoa apartine familiei Chenopodiaceae la fel ca spanacul sau sfecla, chiar daca in general este asimilata cerealelor, datorita compozitiei si a utilizarilor similare. Planta poate atinge o inaltime de 2 m  si are semintele in varf grupate sub forma unor ciorchini conici. Ciclul vegetativ al plantei este de 150 pana la 200 zile. In mod usual se cultiva in octombrie pentru a putea fi recoltata in mai. Exista numeroase varietati de quinoa, insa cea mai apreciata dintre toate este Quinoa Real (quinoa regala) care are bobul mare si o incarcatura nutritionala sporita. 

Este util de stiut ca dupa recoltare trece printr-un proces de prelucrare pentru indepartarea unui strat de pe boabele de quinoa care contine saponine, un compus natural al detergentilor care nu este deloc placut la gust pe de o parte iar pe de alta este usor toxic pentru organism( mai ales in consum excesiv).



Eu am incercat-o in tot felul de retete si combinati, pe blog gasiti o fantezie cu printesa si o salata calda, deocamdata.



Este dispnoibila in mai multe variante, alba, rosie, neagra, la noi in tara locul unde o puteti gasi sunt magazinele naturiste, sau online.

2 comentarii:

  1. Imi pare rau, dar quinoa nu a fost mostenita de la civilizatia Maya. Incasii au fost cei care au considerat quinoa "mama tutoror cerealelor."

    RăspundețiȘtergere
  2. va recomand sa consumati quinoa in primul rand din punct de vedere al proprietatilor pe care acestea le detine iar in al doilea rand pentru faptul ca modul de preparare este f usor (asemeni orezului), eu mi-am cumparat la cantitatea de 500g de aici: http://ameplant.ro/produs.php?id=1680&denumire=Quinoa_ecologica_BIO_500g Recomand!

    RăspundețiȘtergere