luni, 4 februarie 2013

Magicul pesto...

In spatele acestui preparat de baza al bucatariei italiene stau o sumedenie de povesti frumoase...pentru mine in Italia pizza si pastele au fost ceva de o asa calitate, atat de diferite fata de ceea ce cunoscusem eu ca fiind aceste preparate, incat dupa aceasta intalnire putine locuri au mai reusit sa ma convinga ca stiu intradevar ce inseamna o pizza sau o portie de paste.

In Forte dei Marmi am pasit in urma cu ceva ani pragul casei unor prieteni care m-au invitat sa petrec o vreme la ei..."una mama" a fost cea care mi-a dezvaluit secretele unui pesto adevarat, felul in care trebuie pregatit, cum sa-l insufletesti si mai ales cata insemnatate are el pentru bucataria italiana...

"Nu trebuie sa te grabesti, iubeste-l nu-l trata ca pe o amestecatura de lucruri, umple-l cu toata atentia ta si simte cand ajunge samanta sa fie destul de marunta si patrunsa de busuiocul tocat. Simte cum in aer se schimba culoarea mirosului cand se intalnesc rand pe rand toate, inchide ochii si lasa-l sa-ti vorbeasca prin nari si atunci cand il gusti , parfumul nu trebuie sa omoare gustul iar textura nu trebuie sa oboseasca limba, pastele fierbinti trebuie sa auzi cum striga in timp ce toci dupa sucul plin de arome din uleiul verzui."...tradus nu are chiar aceeasi forta dar mesajul ei a fost acesta, un dar frumos si foarte mult apreciat.

Alaturi de o portie de paste aldente si o salata proaspata este ceva absolut imposibil de refuzat si face un pranz pe cinste, usor si extrem de aromat si delicos.

Prospetimea este cuvantul cheie pentru acest preparat si aveti nevoie de putine ingrediente :


busuioc proaspat cules, puteti folosi si busuiocul brun, este mai puternic ca aroma,


seminte de pin, cautati sa fie proaspete( se simte in miros un anumit iz daca sunt statute si au tendinta de a capata un gust ranced sau neplacut ),


parmezan....acesta este un ingredient cheie pentru pesto, cat de mult este maturata aceasta branza, tipul de lapte folosit, gustul si mirosul, pot sa faca diferenta intre un pesto oarecare si un pesto incredibil...alegeti foarte intelept aici!
Ultimul dar nu cel din urma este uleiul de masline extravirgin, aici e util sa cautati un ulei pur insa care sa nu fie exagerat de puternic in aroma de masline.

Ca si proces este necesa sa va spun ca acest preparat nu este util sa il procesati in diverse masinarii,...cutitul,tocatorul si razatoarea sunt mai mult decat suficiente.

Folositi taiere incrucisata pe tocator atat pentru busuioc cat si pentru seminte si maruntiti totul impreuna pana capata un aspect similar fotografiei de mai jos( depinde de voi cat il vreti de fin), mie imi place tare mult sa simt texturi in mancare, sa isi elibereze aromele atunci cand se zdrobesc diveresele ingrediente in timpul mesei.


Adaugati uleiul de masline si apoi parmezanul ras( nu fiti zgarciti cu uleiul ajuta foarte mult la eliberarea si pastrarea aromelor si la conservarea lor timp mai indelungat).

Poate fi folosit imediat pe bruschete, paste, pizza, garnituri, aperitive, sau pur si simplu ca un sos disponibil pe masa.

Cantitati:

2 legaturi busuioc proaspat
30 gr seminte de pin
80 gr parmezan
200 ml ulei masline


Varianta Cruda( raw) 

Bineinteles ca pentru vegani acest produs devine ceva care nu mai are acelasi gust, mai ales daca ati avut sansa sa il cunoasteti in forma sa originala....si totusi...daca reusiti sa inlocuiti parmezanul.....cu un alt fel de branza...si se poate cu parmezan din macadamia ;)!

Am lucrat ceva vreme sa obtin acelasi gust la branza si nu-i usor, insa se poate :) curand va voi dezvalui si acest tip de branza.

Pana una alta puteti sa-l faceti si fara :P.

Pofta sa va fie slujbajul nevoii!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu