sâmbătă, 21 decembrie 2013

In prag de Craciun....cu gandul la seminte de primavara.....si o mica poveste

A trecut vara si toamna cu roadele ei si cele puse-n pamant in primavara, prin mai, au crescut si-au rodit....peste vara le-am ingrijit si la sfarsit de toamna s-au copt....

La inceput de mai, eram prins in verva unor ateliere de gatit crud tinute la Casa Rudolf Steiner si o samanta a cazut atunci din mainile mele in sufletul unui om extraordinar.....Georgeta Varzariu...Aceasta doamna care dincolo de voiosia si vivacitatea molipsitoare are si un interes real si viu pentru bucatarie, mi-a starnit o puternica admiratie pentru felul in care desi au trecut ceva ani peste dansa nu a imbatranit deloc ci dimpotriva a intinerit si intinereste mereu....Ea a vazut bobita de suflet ce isi cerea un loc unde sa creasca si n-a stat prea mult pe ganduri pregatind usor o mica gradina unde sa o aseze....pentru ca stia ca singura nu va reusi a chemat in ajutor pe cei mai tineri sa-i stea alaturi si astfel au mai venit pe langa Florina si Mugur Varzariu ( fiul si nora sa) , fina Florinei Gabriela si impreuna cu acestia sora Florinei , Corina Grigoriu...si astfel alaturi de Tatiana si de mine s-a pregatit ceea ce era necesar sa poata sa ia trup aceasta samanta.....

Dupa ce s-au pregatit toate cele de trebuinta si s-au pus la rand s-a nascut vlastarul dintai al proiectului care astazi poarta numele de LoVegan...Un loc unde bucataria asa cum o vad eu a putut sa se aseze si sa vlastareasca si iata ca deja incep sa-i dea frunzulite acestui frumos proiect. Tot ceea ce pana acum s-a asezat in mine in ani si tot ceea ce a crescut ca bucatarie in mine a putut sa isi gaseasca calea sa se reverse in lume...

M-am intrebat in multe randuri care e sensul si rostul bucatariei ....m-am intrebat ce este bucataria.....m-am intrebat Cine este Bucataria?....ce ma leaga de ea atat de tare....?

Intrebari care nu-si vor raspunsuri imediat si nici nu-si vor inchise cararile catre ele...intrebari care n-ar fi deloc nepotrivit daca ar arde in sufletul oricarui bucatar....

In trecut am facut bucatarie fara prea multe intrebari , cu mult avant si multa patima....la fel ca varsta mea...dar odata cu lungile si multele peregrinari, rataciri , cautari s-au ivit cararile potrivite pentru a rupe vechiul si a cauta o cale noua de a face bucatarie...o cale care cere constienta, o cale care cere responsabilitate, o cale care conduce de la obisnuinta la constientizare si cunoastere, o cale a cratitei revolutionate , a tigaii intelepte , a blidelor si lingurilor care striga Discernamant si Atentie....Azi bucataria de la Lovegan este o bucatarie care tinde spre un ideal , acel ideal este un Om educat in ale gustului, in ale amestecurilor , in cunoasterea nevoilor proprii si a fiintei sale...un om ce prin propriu efort devine un Om Liber....Acest Om sunteti fiecare din voi cei care ne treceti pragul .....acest Om Liber Treaz si Constient este stradania si idealul nostru.

In slujba Ta Omule ne punem noi toti fortele in miscare....
...plecand de aici am sa va spun acum ca toate s-au mai asezat, povestile celor ce se gasesc in spatele diverselor trebi din casa LoVegan....:)

Locul nu-i foarte greu de gasit , pe Lascar Catargiu la nr.1 in Piata Romana la demisolul primei case aflata peste drum de ASE suntem noi si va asteptam.

Al vostru cu drag Alexandru Bugnariu.2 comentarii:

 1. Dintre toate, bucataria voastra e cea mai speciala :) Si asta pentru ca isi depaseste rolul de bucatarie si nu se ascunde in spatele peretilor. Ba din contra, se arata asa frumoasa si plina de inspiratie catre toti cei care va trec pragul. Si cu cat va viziteaza mai des cu atat o sa fie mai liberi si mai constienti.

  Multumim pentru ca n-ati renuntat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bucataria e o mama a omului care mereu a fost la vedere, cand am inceput sa o ascundem i-am luat ceea ce este mai de pret legatura cu omul...noi ne bucuram ca am putut sa ii redam asta inapoi si sa ne asumam redezvaluirea Ei....:) multumim noi ca ne sunteti alaturi.

   Ștergere