luni, 5 noiembrie 2012

Cartoful dulce





In bucataria cruda gasim daca ati auzit de el si acest soi de cartof....(Ipomoea batatas) este una dintre cele mai vechi legume cunoscute in istoria umanitatii si provine din America Centrala. Mai putin cunoscut sau folosit in Romania, in favoarea traditionalului cartof, jumatatea sa dulce are insa o gramada de calitati si de proprietati, care il recomanda drept un aliment foarte sanatos. Cartoful dulce are miezul galben inchis sau portocaliu (in majoritatea cazurilor), forma fiind ceva mai mare decat a cartofului clasic, unele specii avand chiar o forma lunguiata.



PROPRIETATILE DE BAZA

Vitamina A (sub forma de betacaroten) este vedeta incontestabila a cartofului dulce. Practic, o suta de grame asigura chiar de trei ori necesarul zilnic al organismului pentru aceasta vitamina! Prin urmare, e necesar doar consumul unui cartof mediu, de 30 de grame, pentru a va umple de vitamina A utila. Vitamina C si manganul au si ele o concentratie importanta, de aproximativ 30% din necesarul zilnic, la 100 de grame. Urmeaza apoi cuprul, fibrele si vitamina B6 (15%), potasiul si fierul (10%). Ca si continut, tot la 100 de grame, intr-un cartof dulce se gasesc 20 de grame de carbohidrati, 1.6 grame de proteine si 0.1 grame de grasimi.

Cartoful dulce contine proteine care au capacitati antioxidante importante. Practic, un cartof mediu produce o treime din cati antioxidanti produce in mod normal organismul, singur. Vitamina A si vitamina C au si calitati anti-inflamatorii, reducand efectele crizelor de astm, osteoartrita sau de artrita reumatoidala.



Un surplus de vitamina B (care se gaseste in acest tip de cartof) reduce riscurile atacurilor de inima. Daca sunteti fumator, traiti alaturi de o persoana care fumeaza sau munciti intr-un mediu in care colegii fumeaza fara jena, atunci o dieta bogata in alimente care au un continut ridicat de vitamina A va poate fi de mare folos. Un element chimic continut de tutunul de tigara are, din pacate, proprietatea de a estompa vitamina A din organism, asa ca trebuie contrabalansat cu un consum de alimente bogate in aceasta vitamina, printre care si cartoful dulce.

Continut caloric: 123 la 100 de grame de cartof dulce copt, cu coaja.
Intocmai ca si cartoful clasic, si cel dulce poate fi gatit fie cu coaja pe el (dupa ce este spalat insa bine, si cu conditia ca respectivul cartof sa fi fost cultivat organic, fara pesticide), fie dandu-i-se coaja la o parte. Este indicat ca un cartof proaspat curatat de coaja sa fie gatit imediat, sau tinut complet acoperit de apa, fiindca altfel miezul sau portocaliu se inegreste.
Este posibil ca gustul cartofului dulce sa nu fie pe placul celor obisnuiti cu gustul cartofului clasic, tocmai fiindca e prea…..dulce. Totusi, iata cateva retete care merita incercate:



Faceti la aburi cubulete dintr-un c artof dulce, alaturi de broccoli si de branza tofu;
Incercati sa faceti placinta din cartofi dulci (foarte populara in sudul Statele Unite), asa cum ati face delicioasa placinta cu dovleac;

 O reteta foarte dietetica presupune un cartof dulce mare, taiat pe din doua, acoperit cu branzica de casa si stropit cu putin ulei de masline;

In fine, datorita numerosilor nutrienti, cartoful dulce este o leguma foarte prietenoasa pentru alimentatia copiilor, supele si piureurile fiind cele mai uzuale tipuri de preparare;
 Cartoful dulce facut la cuptor este mai nutritiv decat cel fiert.
Cartofii dulci pe care ii achizitionati trebuie sa fie tari la atingere si sa nu prezinte nici o taietura sau urma de lovitura. Nu trebuie cumparati cartofi dulci care au stat langa surse de frig, fiindca atunci gustul lor se va altera.

Acasa, trebuie sa stea intr-o incapere inchisa si racoroasa, ventilata, unde vor rezista perfect timp de 10 zile si feriti complet de vreo sursa de caldura. Nu trebuie tinuti in plase de rafie sau de plastic, ci liberi, intr-o cutie mare.



Cartoful dulce a fost adus prima oara in Europa in 1492, de catre Cristofor Columb;
La aceeasi cantitate, cartoful dulce contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele!
In zona Pacificului (Australia, Noua Zeelanda, Samoa) cartoful dulce se numeste kumara si este foarte popular.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu