luni, 19 noiembrie 2012

O reteta...si trei carari

Duminica am vorbit despre cele 3 mari directii ale bucatariei vegetariene in cadrul unui mic seminar introductiv legat de hrana vie la targul Health and Beauty care s-a desfasurat in sfarsitul de saptamana tocmai scurs la sala palatului....

Si daca tot exista trei carari hai sa umblam pe  ele aducand inspre atentie modalitatile de lucru ale fiecareia....

Friganele din dovlecei - Ovo-lacto-vegetarian


Ingrediente:

2 zuchini medii
1 praz 
100 g parmezan( sau cascaval)
1 ou
2 linguri faina de tapioca( o prefer ca liant in schimbul celei de garu) 
ghimbir ras
1/2 lg sare ( dar gustati) 
Piper verde si rosu proaspat macinat
1 varf de lingurita curcuma
100 g unt pentru fript






In ordinea imaginilor, spalati dovleceii bine taiati capetele si ii dati pe razatoare,tocati marunt prazul( daca nu va deranjeaza il puteti lasa rondele mie imi place mai mult sa il gasesc asa este chiar si mai aspectos in compozitii),  bateti usor oul, radeti parmezanul( cascavalul ), rasniti piperul deasupra, adaugati sarea,curcuma, faina de tapioca si oul si obtineti o pasta. Topiti untul( puteti folosii ghee-sau unt clarificat-sau unt de cocos sau untura de palmier)  intr-o tigaie si la foc mic il lasati sa se incinga si  formati niste friganele de forma chiftelelor pe care le rumeniti doar cat sa fie aurii si le scoateti pe un servet de hartie sa absorbiti excesul de unt, daca aveti unde puneti-le pe gratar ies absolut delicioase....mie imi plac fierbinti (macar in farfurie sa imi ajunga asa :P) dar va rog lasati-le sa se domoleasca nu e deloc indicat sa mancati fierbinti....

 Friganele din dovlecei - Vegan


Ingrediente: 

2 zuchini medii
1 praz 
100 g tofu afumat
2 linguri faina de tapioca( o prefer ca liant in schimbul celei de garu) 
1/2 lg sare ( dar gustati) 
ghimbir ras
Piper verde si rosu proaspat macinat
1 varf de lingurita curcuma
100 g unt pentru fript

Imaginile nu difera mult, compozitia e putin diferita fiindca lipseste oul si lipseste branza...dar nu se schimba multe, este evident alt gust, este util sa lasati faina de tapioca sa-si faca treaba si sa lege compozitia inainte de a le forma si a le pune la fript. Modul de lucru este similar cu cel descris mai sus doar ca intervine mai multa atentie asupra timpului de inchegare a compozitiei. Este foarte bine sa stoarceti bine apa din dovlecei rasi pentru a evita o compozitie prea moale.Pentru fript puteti folosi unt de palmier sau unt de cocos, pentru cei care au disponibil nici untul de shea sau cel de mango nu este o alegere deloc de ignorat, insa e drept ca are costurile sale.

 Friganele din dovlecei -Vegan Crud (Raw)  


Ingrediente:

2 zuchini medii
1 praz 
3 linguri faina de migdale
3 linguri faina de in
1 mana de nuca
1 lgt susan negru
1lgt susan alb 
ghimbir ras
1/2 lg sare ( dar gustati) 
Piper verde si rosu proaspat macinat
1 varf de lingurita curcuma







Eee.... lucrurile aici se schimba ceva mai mult, aveti nevoie de un robot de bucatarie sanatos, si de cele de mai sus, in robot tocati dovlecei pana se fac un piure dar cu bucati inca in el, adaugati prazul si cele doua tipuri de faina, apoi condimentati, daca este nevoie puneti un strop de apa de izvor, puteti stoarce un sfert de lamaie( daca vreti) si la sfarsit dupa ce ati scos pasta intr-un castron separat aruncati peste susanul Yin si Yang si intindeti pe o hartie de copt si apoi pe in tava de deshidrator si la 40 de grade lasati la uscat 10 ore,dupa care intoarceti si mai lasati vro 6.....:) 

Trei carari fiecare cale duce spre un rezultat similar dar metamorfozat...Gustul este pe fiecare carare inedit si merita incercate toate trei....

Pofta sa va fie slujbasul nevoii! 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu