vineri, 28 decembrie 2012

Fapte la sfarsit de an

Pemtru ca acum am ajuns in locul de unde-mi trag radacinile si ma plimb printre ai mei si prin acele locuri care mi-au hranit trupul, sufletul si spiritul din prima clipa pana inspre maturitate, am sa va impartasesc de aici ceea ce am infaptuit inainte de a parasi Bucurestiul...


Ultima reteta pentru acest an pe care ati putut sa o incercati la Omra a fost o fantezie...nu orice fel de fantezie  ci o Fantezie cu Quinoa....un preparat care a reusit sa aduca aminte unora de copilarie si de felul atat de unic al copiilor de a incerca gusturi noi, altora le-a trezit surprinderea amestecului de arome, texturi si gusturi.

Un lucru de tinut seama cand gatesti si vrei sa obtii un preparat care sa fie ceva diferit este util sa cunosti intai cele 6 gusturi de baza, apoi ce compatibilitati ai intre diferitele ingrediente si felul in care ele isi elibereaza aromele, cum se completeaza si pentru a putea sa transformi un preparat intr-o experienta unica pentru cel care manaca.Sunt 3 senzatii diferite cand gusti, este gustul de impresie( prima senzatie creata de preparat pe papilele gustative) acesta poate fisi un "cupaj" intre mai multe gusturi, apoi urmeaza gustul de amestec( acel gust care se naste in timpul savurari preparatului, aici texturile joaca si ele un rol si armonia dintre gusturi) iar la sfarsit gustul de fundal, ceea ce ramane dupa ce toata simfonia de arome si gusturi a trecut.

Pentru a putea avea un preparat echilibrat toate aceste trei faze ale gustului sunt util de luat in considerare si pentru un bucatar ca vrea mai mult decat mancare, cand iti doresti ca ceea ce gatesti sa fie hrana aceste impresii pe care mancarea le lasa sunt foarte importante deoarece ele hranesc partea sufleteasca si spiritul omului....e suficient ca argument pentru a sustine aceasta afirmatie sa va amintesc cum v-ati simtit daca ati mancat ceva care desi arata sau mirosea bine ca si ansamblu la sfarsit a incheiat printr-o senzatie de greu sau de machhhhhh( nu stiu cum sa o descriu altfel)....sufleteste dispozitia sigur s-a schimbat.


...revenind la fantezia mea ...aveti nevoie de:

1 cana de quinoa
1 telina mica
1 sfecla medie
1 morcov mic
1 dovleac ( nu tot ci cateva felii din el eventual faceti o supa si patrati de la ea pentru acest preparat)
1 ceapa
zeama de la o portocala
1 cana de castane usor coapte si decojite
2 linguri pesto
1felie de mango
3 linguri miere
100 ml smantana dulce( smantana de orez pentru vegani)
sare
piper
usturoi
ghimbir
cardamom
scortisoara

Este un preparat mai complex, care are nevoie de pregatire mai atenta asa ca o vom lua treptat....

Curatati toate legumele si le feliati joulien, si le asezati in boluri separate pe fiecare.
Fierbeti quinoa, o clatiti si o lasati sa se scurga de apa.

Cu putin ulei de masline rumeniti sfecla intr-o tigaie separata pana se inmoaie insa sa ramana usor crocanta, la sfarsit, dupa ce ati luat-o de pe foc adaugati o lingura de miere si amestecati pana se omogenizeaza intr-un sos dulceag si roscat.Intr-un bol de bucatarie asezati chiar in fund sfecla inca calda.

Separat in alta tigaie rumeniti aldente telina, morcovul, dovleacul si cateva inele de praz cu un praf de sare si usturoi si ghimbir ras, inmiresmati cu scortisoar si putin cardamo, si stingeti fierbinteala in zeama de portocala.
In acelasi timp trageti la tigaie usor quinoa cu  pesto si putina sare, din ea asezati un strat peste sfecla in bol, apoi veniti cu legumele in mijloc si inca un strat de quinoa deasupra.

Ultima parte a acestui preparat este sosul cremos de castane, le asezati intr-o tigaie sa se incalzeasca puneti nitel unt sau grasime vegetala ( daca vreti sa fie vegan) si la foc mic lasati sa se elibereze toata savoarea acestor castane si cand sunt fierbinti adaugati smantana, inca un minutel si e gata.

Intoarceti bolul pe o farfurie si veti obtine asemeni imaginii un iglu de quinoa, asezati cateva inele de ceapa si sosul de castane peste si veti avea parte de o fantezie....in gust, in aspect...in texturi.



Multumiri Teodorei Radulescu pentru fotografie si intelegere.:)

Pofta sa va fie slujbasul nevoii.

vineri, 14 decembrie 2012

Kombucha...ambrozie sau nu?

Intai de toate haideti sa vedem ce este de fapt Kombucha si cum a ajuns ea sa fie atat de in verva ca si bautura probiotica....





La baza acestei minunate bauturi sta o cultura simbiotica de bacterii si drojdii, printre care Acetobacter( o sora a bacteriei otetului) si mai multe tipuri de drojdi  Saccharomyces cerevisiaeBrettanomyces bruxellensisCandida stellataSchizosaccharomyces pombeTorulaspora delbrueckii, si Zygosaccharomyces bailii.
Intre aceste drojdi se afla si unele care in urma fermentarii elibereaza alcool, dar  datorita prezentei bacteriei  Gluconacetobacter xylinus care fermenteaza alcoolul transformandu-l in acid acetic si astfel creste aciditatea bauturii eliminand astfel alcoolul din ea complet. Aceasta bacterie este responsabila si de mare parte din structura fizica a Kombucha-ei, prin producerea de celulosa microbiala. Bacteriile si drojdiile din simbioza numita Kombucha produc totodata si molecule antimicrobiale defensive.

Pentru ca este o supa cu o aciditate foarte ridicata bautura obtinuta este complet ferita de infestarile cu alte tipuri de microorganisme sau agenti patogeni exteriori , fiind un mediu mult prea aspru pentru dezvoltarea lor.

Denumirea de Kombucha a fost inregistrata asa dupa cum spune Wikipedia prin 1995, si e cumva preluata de americani de la japonezi unde sub aceeasi denumire sta un tip de ceai fermentat dar cu o anumita alga.
Ceea ce insa americanii numesc Kombucha , la japonezi poarta numele de kōcha kinoko si se traduce ca ciuperca ceaiului negru, chinezi o numesc hóngchájùn sau ciuperca ceaiului rosu.
Inainte ca americanii sa faca valva in jurul bauturii si sa o mediatizeze peste tot in stilul lor caracteristic, ea afost mentionata in 1965 intr-un studiu de micologie numit "Ciuperca Ceaiului" si gasim aici mai multe denumiri ale sale in diferite tari, wunderpilz la nemti, hongo,cajinij, fungus Japonicus, sau teekawass. Poarta si sinonimele de Champagne of life, Manchurian fungus, Ciuperca Manciuriana, Kwassan, Spumonti, Tschambucco.

Ca si origine provine de la minunatul popor chinez, mai precis din nordul Chinei si apare in mentiuni scrise ca fiind utilizata in perioada dinastiei  Qin Dynasty (221-206 IH), si "o bautura cu proprietati magice si vindecatoare".
Acum daca v-ati facut o idee cam de unde vine si ce contine aceasta bautura haideti sa vedem cum se obtine ea efectiv :).
Aveti nevoie de Kombucha in sine care arata asa :

 Aceste straturi frumoase se obtin dupa multe si nenumarate fermentari ale ceaiului, de un borcan de sticla in jur de 3-5 litri la inceput pana se face suficient de mare aceasta "societate de fiinte" si dupa puteti sa cresteti volumul vasului.
O cratita cu apa pe masura borcanului pe care o puneti la fiert si in care faceti ceaiul.




Acum ce fel de ceai puteti folosi?....hmmmm pai nu ii prea prieste in ceaiurile care au uleiuri volatile foarte puternice, drept pentru care va recomand sa nu folositi ceaiurile care au amestecuri de mirodenii( ex: anason, cuisoare, chimen, cardamom) dar puteti folosi ceaiurile negre, verzi, in amestecuri cu fructe uscate, ceaiul rosu, ceaiurile de fructe merg, ceaiurile de plante, eu am folosit si ceaiul de soc si iese superba la gust, ceaiul de musetel, nu va feriti sa experimentati.
Este adevarat ca nu toate ceaiurile ii priesc si asta o sa vedeti dupa felul in care creste si se dezvolta , cel mai bine a fermentat si s-a dezvoltat in cel negru si cel verde dar nu sunt singurele.

Dupa ce ati fiert ceaiul si acesta s-a racit adaugati zahar brun din trestie( eu asta il folosesc) in proportie de 80-100 g per litru depinde cat vreti sa fie de dulce bautura, puneti zahar gustati si daca e suficient va opriti. Oricum dupa ce o faceti prima o sa stiti cat sa mai puneti sau sa mai scoateti din cantitate.Luati ciupercuta :




si o adaugati in borcan, dupa care il legati frumos cu un strat de tifon si la temperatura camerei il lasati sa isi faca treba.
Cam la 2-3 zile trebuie verificat, daca temperatura in camera e mai in jur de 22-24 de grade fermenteaza cam in 4 zile, recomandarile gen 7 zile pentru mine s-au dovedit experimental a fi foarte nepotrivite m devenit atat de acida incat nu se putea bea. Atentie nu folositi ustensile de metal si nici recipiente de metal pentru a pastra ciupercuta nu se simte deloc bine in ele si pe langa asta mai este si un alt motiv, avand un mediu atat de acid preia din pereti vasului diversi derivati si ai metalelor si devine chiar toxica bautura, asa ca grija foarte mare in ce fel de recipient o tineti. Folositi sticla e sigura, si plastiucul e o solutie dar nu cea mai indicata.
Acum daca am vorbit si despre proces trebuie sa va mentionez si ce contine aceasta bautura....


...sunt compusi descoperiti la analiza chimica a bauturi, dintre acesti compusi  acidul gluconic joaca un rol in stimularea functiilor hepatice si detoxifierea ficatului, el se gaseste de altfel si in fructele si legumele proaspete. Un studiu efectiv pentru a vedea influenta acestei bauturi in ceea ce priveste presupusele efecte benefice sanatatii nu este facut, exista multe efecte care se vehiculeaza in jurul acestei bauturi...eu o consum cu drag de ceva vreme si pot sa spun doar ca bauta in cantitate foarte mare ( 3-4 litri zilnic ) nu este foarte indicat, am incercat asta si nu m-am simtit grozav, dar nu e greu de inteles de ce ph-ul acestei bauturi este intre 2- 4 cea ce inseamna foarte acid iar un aport de aciditate atat de mare pe o perioada mai lunga de timp poate deveni daunator, tinand cont de faptul ca ph-ul nostru e intr-o zina neutra de 7 si un pic.
Printre alte efecte benefice , m-am simtit usor energizat si mi-a stimulat digestia si apetitul, plus este un inlocuitor excelent pentru bauturile acidulate care una peste alta mai si hraneste, reninoieste in mod clar flora tractului digestiv si il curata.

Daca vreti kombucha nu ezitati sa ma sunati, fie pentru un puiut fie pentru bautura in sine o am , o produc, o consum. ;)

Pofta sa va fie slujbasul nevoii.

miercuri, 12 decembrie 2012

O zi din viata unui preot…


Ma trezesc, orasul e zbuciumat deja de trafic si il aud din coltul meu ascuns si cald cum colcaie deja…e usor trecut de opt si ma ridic, intinzandu-ma ca un pisoi tanar langa dupa o noapte dormita langa cuptorul de lut…siesta de dimineata, bicicleta, rucsacul cu uniforma,boneta si cutitele, o cana de ceai inainte de plecare si la drum.



Aerul s-a facut tot mai rece si mainile pe ghidon incep sa inghete, desi nu mi-e drag sa renut la libertatea pe doua roti trebuie curand…cu ochii lacrimand de vant traversez Bucurestiul in stilu-mi caracteristic, sarind borduri ocolind babute si trecatori, strecurandu-ma printre masini…ma asteapta…stie ca vin si ma simte…si eu pe Ea.

Ajuns in la poarta imi leg “calul” de gard si intru trecand repede prin curtea pietruita si ma apropiu de geamurile usor aburite ale usii de la intrare...e inca devreme si liniste, intru usor si ma indrept spre locul unde de obicei pot sa ma pregatesc in tihna pentru Ea.

 Imi pun pe mine straiul negru si ma leg cu grija intr-un sorṭ, imi prind parul coc in varful capului si imi asez linistit boneta. Scot trusa de cutie si cu ele sub brat pasesc pe scarile scartainde de lemn …ma simte, stie ca sunt la cativa pasi, inima mea a capatat si ea un usor freamat, ating cu mana drepata lemnul usii impingand usor intru…


…ma soarbe pe de-a-ntregul ii ating fiecare particica si ii simt raceala si aromele , asprimea texturilor si finetea in care invaluie fiecare miscare fiecare pas al meu…eu umilul tau slujitor…prieten…iubit...
Aprind un chibrit si odata cu el focul Ei nestins se reaprinde in sanctuar…se trezesc incet toate in juru-mi la caldura sfanta si ma cheama sa le dau binete….Se aud voci de dincolo de usa pe care am intrat, inchid ochii si ma daruiesc tie mandra Zeita si iti pun trupu-mi si sufletu-mi la indemana sa plasmuiesti Tu hrana pentru cei ce sunt infometati…



…si incepe sangele sa alerge prin vene,  purtat de Spiritul Tau nevazut si flacarile ard, se sfarie uleiuri, striga mirodenii in zbuciumul de cantec, alearga mirosuri cu dâre si cu izuri de fum usor de rumen spre farfurii intinse si delicat invesmantate, se-nalta ritmuri de tobe ascutite si si scrijelit de piatra pe lame lucitoare frecate sa sfarame ofrande pe asprele altare….sa nasca prin jertfa stropilor de sudoare savuroasele Tale daruri…


Se aude doar linistea nascuta de momentul primei bucati gustate….aici in asta clipa zace tot harul cu care Tu m-ai inzestrat….sa pot sa-ti fiu Preot…Tie Craiasa fara nume Zeita Tainica…Tie cea invesmantata in mirodenii si binecuvantata de toate roadele pamantului, Tie celei care a adunat in Sine tot plansul,bucuria, dansul si nevoia omului de Hrana.

luni, 10 decembrie 2012

O retrospectiva de atelier...

In luna noiembrie am dat curs unei initiative care s-a nascut din dorinta, de a impartasi si la cererea de a invata  din tainele bucatariei,  unor oameni care au ajuns la punctul in care isi doresc sa cunoasca mai mult legat de bucatarie si hrana si mai ales legat de bucataria fara foc...


 ...asa am pornit la drum cu pasi siguri spre a descoperi impreuna bucataria fara foc, am facut pasii teoretici necesari dupa care am pureces manjindu-ne pana la coate in ingrediente si amestecandu-le astfel incat la sfarsit sa avem nu doar notiuni ci si fapte care sa ne aseze cele povestite prin proprie experienta.

Trebuie spus ca in partea de teorie a acestor ateliere am dezvoltat mai multe lucruri legate de simturile omului si felul in care sunt ele structurate, pentru ca apoi sa ne axam pe miros si gust in mod special , am diferentiat clar tipurile de gusturi si unde se nasc ele ca senzatii la nivelul limbii, pentru a putea apoi sa vedem si sa simtim armonia sau dizarmonia care se naste din combinatiile lor si mai ales cum fiecare gust isi imprima asupra constitutiei noastre influenta, cat de importanta este felul individual al fiecaruia si cum raportam in mod sanatos bucataria cruda la modul nostru de viata pentru ca dragilor acest mod de viata crud nu este potrivit tuturor si nu trebuie adoptat dogmatic, sau dupa ureche sau doar ca este la moda sau in voga , posibilitatea de a te dezechilibra fara cunoasterea necesara este mare si riscul de imbolnavire de asemeni.


Astfel de la simturi si om am trecut mai departe la ceea ce sunt instrumentele si ingredientele bucatariei crude si ne-am plimbat prin cele necesare pentru a putea incepe sa gatim crud acasa ca minim necesar , fara a ne speria de preturile ustensilelor de top care de altfel sunt unelte necesare si extrem de pretioase daca vreti sa le achizitionati , ( si aici trebuie sa va spun ca bucatarie cruda se poate face si fara vitamix si fara excalibur si fara germinatoare si fara storcatoare nu mai stiu de care, nu intentionez decat sa incurajez a cauta solutii si a nu va speria de lipsa lor, sunt utile si bine venite in functie de disponibilitati si nevoie ),  apoi mergand mai departe ne-am apropiat de condimente( sufletul Bucatariei si nu doar cea cruda) si am patruns in lumea aceasta minunata a mirodeniilor si le-am incercat, mirosit, gustat, am  socializat cu ele....








...si asa am bucatarit impreuna, facand sucuri proaspete , sucuri vrezi , bauturi cremoase( Smoothie-uri), apa limpede din fructe si verdeturi, supe si pateuri, creme din seminte si avocado, apoi am mers un pas mai departe si am facut paste din dovlecei si cartof dulce si le-am garnisit cu diverse sosuri si le-am gustat incercat si analizat....am lasat la sfarsit ceea ce trebuia sa fie defapt inceputul ....dulciurile si am facut impreuna budinci de avocado si chia, un tort crud cu portocale si ciocolata( pe care l-am mancat inainte de a-l poza Atentie: cei care nu ati ajuns inca la Omra portia voastra va asteapta inca!) si sa nu uitam de minunatele trufe si bomboane crude.....si iaca asa s-a incheiat un prim modul al aceste initieri in bucatarie.....dar asa cum am spus si la finele acestui modul in ianuarie il vom relua pe acesta pentru cei care n-au cochetat inca cu bucataria cruda si vom pregati si o serie de ateliere mai avansate impreuna cu cei care au deja o baza consolidata si intentioneaza sa isi imbunatateasca tehnici de lucru si alte aspecte mai adanci ale bucatariei crude.



Ma bucur ca ati ales sa-mi fiti alaturi si ca am avut parte de oameni calzi si deschisi care au stiut sa fie curiosi si implicati , care au patruns in bucatarie facand lucruri noi si daruind si celor cu mai multa experienta puncte noi de vedere si provocari frumoase. Eu Alexandru Bugnariu va Multumesc pe rand Tamina, Nusa, Elena, Silviu, Camelia, celor 3 Muschetarite:) stiu ele despre cine vorbesc, si in mod special Tatianei...si nu in ultimul rand gazdei noastre Mihaela Stanca si Restaurantul Omra Elias.

Pofta sa va fie slujbasul nevoii!

duminică, 9 decembrie 2012

Intr-o sambata din decembrie...

O luna plina de surprize, o luna densa de trairi...o zi de sambata in care oameni s-au adunat la un pahar de vorba pe un acord de chitara si la un pahar de mousse...

Ce interesant e cum scopuri comune leaga oameni diversi si diferiti in aceeasi "snopi" sociali, asa foarte asemnator cu firele de grau culese si legate de tarani tarziu in august...

Si tot asa in acelasi fel am "legat" si eu 3 feluri diferite de mousse intr-un pahar dulce de data asta...


...si pentru ca nu era suficient sa pun diferitele mousse-uri impreuna am mai indraznit sa cer si unei patimas fotograf o poza care din punctul ei de vedere nu este ce trebuie( respect spiritul autocritic al domnitei si dorinta de perfectiune , care totodata se dobandeste in timp ) si iata vi-l prezint si voua...

Strat galben - Mousse de dovleac
o bucata sanatoasa de dovleac copt la cuptor in coaja
1 varf lingurita de scortisoara
2 linguri sanatoase de miere
400 g mascarpone

Strat roz- Mousse de zmeura
100 g zmeura zdorbita cu miere
100 ml smantana dulce bio batuta spuma cu putin zahar brun

Strat ciocolatiu- Mousse de ciocolata
100 g ciocolata neagra bio
50 gr unt bio
200 ml smantana dulce bio
Zeama de ghimbir
scortisoara un varf de cutit
cardamom un praf

Strat alb fulgi de cocos



Pentru fiecare varianta de spuma metode diferite de lucru si ustensile diferite, drept pentru care la dovleac si zmeura mixer. La ciocolata bain-marine.Pentru cei care sunt novicei in ale bucataritului va pot da si mai multe detalii legate de obtinerea spumelor, acest articol este cu titlu de prezentare in mod special.
Drept pentru care multumiri fotografului  (Teodora T.) , criticilor de arta culinara( clienti si colegi si prieteni) si va multam si voua pentru timpul acordat.

Pofta sa va fie slujbasul nevoii!

marți, 20 noiembrie 2012

O calda salata de Quinoa

Stiu ca n-am descris inca acet ingredient si ca nu l-am prezentat insa am sa va dau intai o reteta cu quinoa si apoi promit ma revansez cu un material legat de aceasta pseudocereala provenita de pe tarmurile continentului amerindian.

Pentru aceasta reteta am folosit quinoa rosie , ea se gaseste in mai multe variante, alba neagra sau rosie( tre sa va spun ca amestecand aceste 3 culori in salatele sau in preparatele cu quinoa veti face o adevarata senzatie)....

Afara frigul incepe sa creasca tot mai mult si langa soba ( sau calorifer depinde de fiecare) o astfel de salata calda vine numai bine sa bucure intreaga fiinta, caci nu e doar calda mai e si dulce....

Salata de Quinoa cu nuci, mure si scortisoara


Aveti nevoie de :
1 cana de apa
1 cana de lapte 
200 gr quinoa rosie( nu este obligatoriu poate fi si alba)
200gr mure sau zmeura sau amestec
2 linguri sirop de agave( sau miere) 
1/2 lgt scortisoara
un praf de ienibahar
putina sare
nuca

Amestecati apa cu laptele si adaugati quinoa, aduceti totul la punctul de fierbere apoi la un foc mic lasati sa fiarba pana boabele de  quinoa se desfac in modul lor caracteristic( o sa intelegeti cum cand o sa le vedeti pt cei care nu stiu) si majoritatea lichidului este absorbit, luati de pe foc si mai lasati circa 8 minute acoperit. Adaugati condimentele si fructele de padure si amestecati cu grija, asezati in boluri si deaspura presarati nuci zdrobite( eu am avut cateva pecane dar sincer prefer nuca romaneasca) si mierea lasand-o sa cuprinda intreaga compozitie. Mancati cald langa un pahar de kombucha.



Laptele il puteti inlocui pentru a face acest preparat vegan cu lapte din cereale sau seminte , se gasesc destule optiuni pe piata, sau il puteti face voi in casa :).

Pofta sa va fie slujbasul nevoii!

luni, 19 noiembrie 2012

O reteta...si trei carari

Duminica am vorbit despre cele 3 mari directii ale bucatariei vegetariene in cadrul unui mic seminar introductiv legat de hrana vie la targul Health and Beauty care s-a desfasurat in sfarsitul de saptamana tocmai scurs la sala palatului....

Si daca tot exista trei carari hai sa umblam pe  ele aducand inspre atentie modalitatile de lucru ale fiecareia....

Friganele din dovlecei - Ovo-lacto-vegetarian


Ingrediente:

2 zuchini medii
1 praz 
100 g parmezan( sau cascaval)
1 ou
2 linguri faina de tapioca( o prefer ca liant in schimbul celei de garu) 
ghimbir ras
1/2 lg sare ( dar gustati) 
Piper verde si rosu proaspat macinat
1 varf de lingurita curcuma
100 g unt pentru fript






In ordinea imaginilor, spalati dovleceii bine taiati capetele si ii dati pe razatoare,tocati marunt prazul( daca nu va deranjeaza il puteti lasa rondele mie imi place mai mult sa il gasesc asa este chiar si mai aspectos in compozitii),  bateti usor oul, radeti parmezanul( cascavalul ), rasniti piperul deasupra, adaugati sarea,curcuma, faina de tapioca si oul si obtineti o pasta. Topiti untul( puteti folosii ghee-sau unt clarificat-sau unt de cocos sau untura de palmier)  intr-o tigaie si la foc mic il lasati sa se incinga si  formati niste friganele de forma chiftelelor pe care le rumeniti doar cat sa fie aurii si le scoateti pe un servet de hartie sa absorbiti excesul de unt, daca aveti unde puneti-le pe gratar ies absolut delicioase....mie imi plac fierbinti (macar in farfurie sa imi ajunga asa :P) dar va rog lasati-le sa se domoleasca nu e deloc indicat sa mancati fierbinti....

 Friganele din dovlecei - Vegan


Ingrediente: 

2 zuchini medii
1 praz 
100 g tofu afumat
2 linguri faina de tapioca( o prefer ca liant in schimbul celei de garu) 
1/2 lg sare ( dar gustati) 
ghimbir ras
Piper verde si rosu proaspat macinat
1 varf de lingurita curcuma
100 g unt pentru fript

Imaginile nu difera mult, compozitia e putin diferita fiindca lipseste oul si lipseste branza...dar nu se schimba multe, este evident alt gust, este util sa lasati faina de tapioca sa-si faca treaba si sa lege compozitia inainte de a le forma si a le pune la fript. Modul de lucru este similar cu cel descris mai sus doar ca intervine mai multa atentie asupra timpului de inchegare a compozitiei. Este foarte bine sa stoarceti bine apa din dovlecei rasi pentru a evita o compozitie prea moale.Pentru fript puteti folosi unt de palmier sau unt de cocos, pentru cei care au disponibil nici untul de shea sau cel de mango nu este o alegere deloc de ignorat, insa e drept ca are costurile sale.

 Friganele din dovlecei -Vegan Crud (Raw)  


Ingrediente:

2 zuchini medii
1 praz 
3 linguri faina de migdale
3 linguri faina de in
1 mana de nuca
1 lgt susan negru
1lgt susan alb 
ghimbir ras
1/2 lg sare ( dar gustati) 
Piper verde si rosu proaspat macinat
1 varf de lingurita curcuma







Eee.... lucrurile aici se schimba ceva mai mult, aveti nevoie de un robot de bucatarie sanatos, si de cele de mai sus, in robot tocati dovlecei pana se fac un piure dar cu bucati inca in el, adaugati prazul si cele doua tipuri de faina, apoi condimentati, daca este nevoie puneti un strop de apa de izvor, puteti stoarce un sfert de lamaie( daca vreti) si la sfarsit dupa ce ati scos pasta intr-un castron separat aruncati peste susanul Yin si Yang si intindeti pe o hartie de copt si apoi pe in tava de deshidrator si la 40 de grade lasati la uscat 10 ore,dupa care intoarceti si mai lasati vro 6.....:) 

Trei carari fiecare cale duce spre un rezultat similar dar metamorfozat...Gustul este pe fiecare carare inedit si merita incercate toate trei....

Pofta sa va fie slujbasul nevoii! 




duminică, 18 noiembrie 2012

Povesti sau fapte....

O ipostaza interesanta aceea de a te afla in fata unei alegeri....sa spui oamenilor despre mancare una sau alta sau sa gatesti mancare intr-un fel sau altul ....

Cum percepeti ....de fapt percepeti diferenta?....e uriasa si totusi sunt doua actiuni contrare aparent, desi daca stam si ne adancim in acesta intrebare descoperim cum incet incet gatitul este ceea ce sta in spatele povestilor ....si da putem spune ca vorba si povestea te indeamna la fapta, dar totusi pe ce e fundamentata oare povestea daca nu pe experienta directa intai de toate....se poate naste oare vrun cuvant din pieptul omenesc fara a fi ajuns acesta intai fapta....

Privesc cuvintele ca niste oglinzi, ele sunt niste oglindiri ale faptelor omenesti, si e drept ca se pot folosi pentru a oglindi nimic, ca ele pot fi mate ....ce e minciuna?....o insiruire de cuvinte care nu oglindesc adevarul....hmmm....ce e un potentator de aroma? o substanta care substituie adevarul....Hmmmmmmm!de ce?

Naturaletea e o insusire intrinseca a vietii si totusi simtim nevoia sa o mai potentam putin.....

Iata aici premisele pentru a intelege de ce am ales sa gatesc altfel...de ce am ales sa caut alt mod de a face lucrurile, sa vin in intampinarea celor care vand himere imbracate frumos, aratandu-le ca se poate si altfel ca bucataria si cofetaria nu are nevoie de atat de multa chimie, ci are nevoie de mai multa Alchimie....de transformari ale modului cum vedem lucrurile si nu a ingredientelor....ele sunt SACRE!...noi le profanam....sau le slujim ca niste preoti cu har....

Bucataria e Biserica mea ....una dintre ele...sunt Polibisericos( nu am cuvant pentru slujitor in mai multe biserici pentur ca nu slujesc Dumnezei diferiti ci doar in locuri diferite de cult)...
pe altarul biserici azi am pus o ofranda....


...o ofranda a cofetariei crude un tort cu ananas sofran si goji...care m-a lasat sa ma daruiesc cu toata dragostea pe care o port fiecarui condiment....:) ...azi am avut o tendinta asa mai profetica :P....cum zicea un foarte bun prieten al meu....

Blatul e realizat din migdale si curmale, crema de mijloc e facuta din caju si ananas cu o abundenta ploaie de sofran si deasupra o crema de ciocolata cruda garnisita cu goji din plin.

Am folosit si unt de cacao, cocos, vanilie, miere de albine, apa de flori de portocal, putina sare ceva scortisoara in blat ( dar foarte putina)....si am pus intre straturile de crema felii de ananas....

Duminica de azi a fost un amestec....sanatos as spune de fapte si povesti....



marți, 13 noiembrie 2012

Duminici...cu bucatarit crud


 In data de 4 noiembrie asa cu cativa dornici de indrumare prin ale bucatariei am facut primii pasi in hrana cruda si iata au aratat lucrurile cam asa...




....Si deja se  facu si a doua noastra intalnire de curs....si ne-am mai inmultit nitel si am lucrat impreuna, asta dupa ce duminica trecuta am patruns in notiuni de mai multe feluri, am inceput sa vorbim cu faptele in duminica tocmai apusa....dupa o trecere in revista a elementelor discutate data trecuta, iata  acum am facut si am gustat....apa limpede de verdeturi si fructe dupa retete isihaste, lapte de seminte diverse , smoothie-uri variate , bauturi ayurvedice( lassi ) si am pregatit si 2 feluri de crackersi cruzi  pe care i-am pus la deshidratat si duminica asta care se apropie asa tiptil o sa-i gustam cu cele ce vor urma, pateuri, creme de avocado, supe si alte felurite mancaruri....
Atmosfera a fost plina cu de toate, doamne dornice sa cunoasca  care si-au testat si incercat papilele gustative trecandu-le prin variate experiente oferite de catre lucrul cu ingredientele proaspete....:)

Va las sa va delectati cu cateva imagini de la curs si trebuie sa va spun ca am fost acasa la ....OMRA...si va invit cu drag sa savurati o intreaga gama plina cu acorduri de gusturi menite sa va hraneasca si trupul si sufletul si spiritul.













Din ianuarie il reluam ....asa ca va astept la Omra, fie pentru un ceai, fie pentru un curs, fie pentru o simpla poveste...

Pofta sa va fie slujbasul nevoii.



luni, 5 noiembrie 2012

Cartoful dulce





In bucataria cruda gasim daca ati auzit de el si acest soi de cartof....(Ipomoea batatas) este una dintre cele mai vechi legume cunoscute in istoria umanitatii si provine din America Centrala. Mai putin cunoscut sau folosit in Romania, in favoarea traditionalului cartof, jumatatea sa dulce are insa o gramada de calitati si de proprietati, care il recomanda drept un aliment foarte sanatos. Cartoful dulce are miezul galben inchis sau portocaliu (in majoritatea cazurilor), forma fiind ceva mai mare decat a cartofului clasic, unele specii avand chiar o forma lunguiata.



PROPRIETATILE DE BAZA

Vitamina A (sub forma de betacaroten) este vedeta incontestabila a cartofului dulce. Practic, o suta de grame asigura chiar de trei ori necesarul zilnic al organismului pentru aceasta vitamina! Prin urmare, e necesar doar consumul unui cartof mediu, de 30 de grame, pentru a va umple de vitamina A utila. Vitamina C si manganul au si ele o concentratie importanta, de aproximativ 30% din necesarul zilnic, la 100 de grame. Urmeaza apoi cuprul, fibrele si vitamina B6 (15%), potasiul si fierul (10%). Ca si continut, tot la 100 de grame, intr-un cartof dulce se gasesc 20 de grame de carbohidrati, 1.6 grame de proteine si 0.1 grame de grasimi.

Cartoful dulce contine proteine care au capacitati antioxidante importante. Practic, un cartof mediu produce o treime din cati antioxidanti produce in mod normal organismul, singur. Vitamina A si vitamina C au si calitati anti-inflamatorii, reducand efectele crizelor de astm, osteoartrita sau de artrita reumatoidala.



Un surplus de vitamina B (care se gaseste in acest tip de cartof) reduce riscurile atacurilor de inima. Daca sunteti fumator, traiti alaturi de o persoana care fumeaza sau munciti intr-un mediu in care colegii fumeaza fara jena, atunci o dieta bogata in alimente care au un continut ridicat de vitamina A va poate fi de mare folos. Un element chimic continut de tutunul de tigara are, din pacate, proprietatea de a estompa vitamina A din organism, asa ca trebuie contrabalansat cu un consum de alimente bogate in aceasta vitamina, printre care si cartoful dulce.

Continut caloric: 123 la 100 de grame de cartof dulce copt, cu coaja.
Intocmai ca si cartoful clasic, si cel dulce poate fi gatit fie cu coaja pe el (dupa ce este spalat insa bine, si cu conditia ca respectivul cartof sa fi fost cultivat organic, fara pesticide), fie dandu-i-se coaja la o parte. Este indicat ca un cartof proaspat curatat de coaja sa fie gatit imediat, sau tinut complet acoperit de apa, fiindca altfel miezul sau portocaliu se inegreste.
Este posibil ca gustul cartofului dulce sa nu fie pe placul celor obisnuiti cu gustul cartofului clasic, tocmai fiindca e prea…..dulce. Totusi, iata cateva retete care merita incercate:



Faceti la aburi cubulete dintr-un c artof dulce, alaturi de broccoli si de branza tofu;
Incercati sa faceti placinta din cartofi dulci (foarte populara in sudul Statele Unite), asa cum ati face delicioasa placinta cu dovleac;

 O reteta foarte dietetica presupune un cartof dulce mare, taiat pe din doua, acoperit cu branzica de casa si stropit cu putin ulei de masline;

In fine, datorita numerosilor nutrienti, cartoful dulce este o leguma foarte prietenoasa pentru alimentatia copiilor, supele si piureurile fiind cele mai uzuale tipuri de preparare;
 Cartoful dulce facut la cuptor este mai nutritiv decat cel fiert.
Cartofii dulci pe care ii achizitionati trebuie sa fie tari la atingere si sa nu prezinte nici o taietura sau urma de lovitura. Nu trebuie cumparati cartofi dulci care au stat langa surse de frig, fiindca atunci gustul lor se va altera.

Acasa, trebuie sa stea intr-o incapere inchisa si racoroasa, ventilata, unde vor rezista perfect timp de 10 zile si feriti complet de vreo sursa de caldura. Nu trebuie tinuti in plase de rafie sau de plastic, ci liberi, intr-o cutie mare.



Cartoful dulce a fost adus prima oara in Europa in 1492, de catre Cristofor Columb;
La aceeasi cantitate, cartoful dulce contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele!
In zona Pacificului (Australia, Noua Zeelanda, Samoa) cartoful dulce se numeste kumara si este foarte popular.