duminică, 21 octombrie 2012

Boabele de Tonka

De curand am gasit niste ingrediente noi , odata de care n-am auzit pana acum si  apoi care mai sunt si absolut neobisnuit de interesante....printre ele se numara si boabele de Tonka. 





Semintele leguminoase ale copacilor de Tonka( Dipteryx odorata) un copac imens din padurile ecuatoriale, ale Americiide sud, apartin familiei din care face parte mazarea si sunt cateodata folosite ca substituent pentru vanilie. Au un miros incredibil de parfumat si dulce care aduce ca si combinatie intre vanilie migdale scortisoara si cuisoare, si totusi e un mix atat de unic incat nu poti spune ca e una alta sau toate combinate, drept pentru care e aroma de Tonka ;P. Contine coumarin, substanta care este considerata in USA toxica si a fost interzisa prin 1950 sa fie folosita datorita unor leziuni severe ale ficatului provocate in doza mare pe mai multe exemplare de soricei de laborator....e drept ca aceasta doza foarte mare trebuie sa fie realmente mare pentru a provoca astfel de leziuni si sa fim seriosi, nu consumam boabele de tonka precum bomboanele toata ziua, una peste alta ele se folosesc in industria alimentara de ceva vreme buna si nu doar in cea alimentara ci se mai aromatizeaza si tutunul cu ele pentru cei care sunt pasionati de a gusta si incerca variante mai mladioase ale fumului de tigara. Este folosit in bucataria franceza in special in deserturi, in Europa mai apare in mai multe tari prin industria ciocolatei si in America de sud se foloseste pentru proprietatile sale afrodisiace si pentru a produce o bautura dulce in amestec cu lapte.

Contine


Coumarin, grasime si amidon.

Parti folosite


Boabele (semintele)

Modul de obtinre:


Boabele se scufunda in alcool si apoi sunt uscate , in procesul acesta se formeaza in interiorul lor cristalele de coumarin, daca desfaceti o boaba apar ca niste cristale mici albe de gheata. In Brazilia se folosesc pentru  scop medicinal.

Sumar


Boabele de tonka au o lunga istorie in uzul lor medical in triburile amazoniene, unde inca se folosesc in medicina alternativa ca antispasmodic, tonic cardiac sau antiasmatic. O solutie din aceste boabe este folosita pentru a trata muscaturile de sarpe, taieturile sau ranile , tusea si chiar reumoatismul. Datorita parfumului lor specific sunt folosite si in industria cosmetica.

Precautii


Este bine de stiut ca in cantitate mare pot provoca disturbari ale vitamine K din sange si astfel sa devina un anticoagulant, facand sangele foarte fluid. 


Sunt disponibile in tara prin Sugar Spice Boutique.
Evident ca nu mi-am putut abtine curiozitatea de a le incerca si am facut niste ciocolata cu aroma de Tonka care a iesit foarte interesanta la gust , am folosit cred un sfert de boaba pentru o cantitate destul de mare de ciocolata dar oricum aroma se simte prezenta si are o particularitate frumoasa.

2 comentarii:

  1. n-as fi zis vreodata ca cei care se ocupa de vanzarea sau de prezentarea unor produse,ne vor spune cum sa fim precauti cu folosirea lor,este mai mult decat uman cum ai procedat,ce bine ca ne mai gandim unii la altii,oare cati sunt asa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este mai mult decat necesar ca felul in care facem comert sa se bazeze pe umanism nu pe capitalism si consumism, pentru ca sunt oameni care vand catre oameni si cei care vand au o dubla responsabilitate, atat a asigurarii calitatii unui produs vandut cat si sinceritatii in ceea ce priveste efectele produsului vandut.

      Ștergere